Traditionell jul mat

 ...är här omkring skalad kokt potatis med julskinka, lutfisk med vitsås, köttbullar, riskgrynsgröt med ris och persiko / aprikoskräm. Ibland med tre "lådor": Morotslåda, makaronilåda och leverlåda. (Mat lagad i ugn). Den sistnämnda mera sällan, om mor i huset alltså orkar, så är det två av tre lådor. Till efterätt kaffe och pepparkakor samt kanske gräddtårta och sedan så rullar man ut...om man inte först öppnar sina julklappar och äter choklad genast efter...

Detta är ganska mycket mat på en enda kväll, med både kött och fisk, men idén är att man tar inte så stora portioner utan kör smörgåsbord principen: Smakbitar av allt.

Om man nu skulle vilja göra något annorlunda för vegetarianska eller veganska kusinerna, så finns det tid att studera ännu. 

Asiatiska, Grekiska och Vegetarianska kokböckerna har jag återfunnit och bläddrar nu i dem, för inspiration. 

Undrar vad som kommer at hända med kokböcker på papper inom en snar framtid. Matbutikerna är på nätet med kundernas och läsarnas receptsamlingar, appar i mobilen och obemannad kassa i den lokala butiken, upptäcktes igår. Bra tycker jag, så länge det sitter åtminstone en person i kassan invid, ifall något skulle börja krångla. Men det betyder alltså att kunden i butiken själv lägger upp varorna på bandet och viftar med butikens kort framför kortavläsaren och går sedan bara mot dörren.( Jag antar man kan inte komma ut om man glömt betala någon produkt.  eller så blir det någon ljudsignal etc...Inget nytt system, jag har sett det på IKEA, men inte alltså förrän i går kväll i en matbutik)




Kommentarer